Рекламните тениски като маркетингов инструмент

Posted by vangelov 05/10/2017 0 Comment(s) Блог,

Рекламни тениски

Понякога носим определена рекламна тениска, защото искаме да предадем чрез нея някакво съобщение. Замислете се обаче, дали винаги, това което носите е породено от Вас самите или е благодарение на креативността на някой маркетингов гении ? А сега си отговорете сами на въпроси като, наистина ли обичате Ню Йорк? Или защо Франки е толкова спокоен?

Важно е да разберете, че рекламната тениска не просто един ходещ билборд, а представлява мощен маркетингов инструмент (както често се доказва от успешните кампании, за които ще поговорим след малко), който може да засили вашето послание. Нека да разгледаме някои от ползите от използването на тениски в маркетингова кампания.

A те са ...

  • При по-голяма поръчка, оправдават напълно цената си.
  • Огромно разнообразие
  • Лесни за персонализация
  • Бърз производствен процес
  • Всеки би ги носил
  • Един от най-добрите инструменти за директен маркетинг

Също така ...

  • Увеличава периода на рекламната кампания и съответните ползи от него
  • Имате потенциала да достигнете до по-широка целева аудитория

Бъди креативен в дизайна на рекламната тениска

Сега, ако наистина искате да въздействате на публиката, трябва да сте креативни. Ако си възнамерявате да започнете лозунга на тениската с "Keep calm and ..." или "I love ...", спрете. Просто спрeте!. Трябва да мислите "outside the box"!

Примери за успешни маркетингови кампании чрез рекламни тениски

За да илюстрираме възможно най-добре пълния маркетингов потенциал на рекламната тениска, сме изброили някои от най-успешните тениски в световен мащаб, носещи със себе си маркетинговото послание на кампанията.

​​Реверсивни тениски за Световното първенство

За Световната първенство през 2010 г., дизайнерите Бас ван де Поел и Даян ван Дам разработиха тениска, която да те накара да кажеш: "защо не се сетих за това?". Примера ни доказва, че за ефективна кампания не се нуждаете от сложна идея - въпреки че едва ли съм единствения който смяташе, че лицето е на Уейн Рууни, а не Уесли Снайдер.


Измервателна тениска

GLP Advertising & Design създаде тази тениска за измерване на потта, като част от маркетингова кампания за личен фитнес треньор в Торонто. Идеята е простичка и измерва времето, което спортистът е отделил в тренировки. Съмнявам се в точността на измереното времето, но въпреки това, идеята е оригинална.


Клипчето на Coca Cola

През 2013 г. Кока Кола организира кампания, която се състои в изпращането на 600 тениски по целия свят до някои от най-големите фенове на компанията и най-лоялните служители. След като получиха тениските си, всеки трябва да я облече и да направи снимка на себе си със специален софтуер, предоставен от компанията. Всяка снимка е кадър, който заедно с останалите изображения се получава 70 секундна анимация. Разбира се бюджетът, с който разполага Кока Кола, всичко е възможно, но поуката от това е че творческите кампании са много по-въздействащи и нямате нужда от пари, за да използвате въображението си.


Kony 2012

Шансовете са да не сте видяли клипа в социалните мрежи са малки. Kony 2012 е документален филм, който разказва за престъпленията, извършени от лидер на тогавашната милиция, Джоузеф Кони в Централна Африка. Филмът е създаден от организация с нестопанска цел, наречена "Невидими деца", с цел да финансира благотворителната организация "Stop Kony", която всъщност го арестува още същата година. Видеоклипът стана популярен и скоро всички говореха за Кони (до април 2016 г. той е бил прегледан над 120 милиона пъти в YouTube). Тениската е създадена, за да върви заедно с видеоклипа.

За съжаление, Кони все още е там, но кампанията успя да събере впечатляващите $ 26 милиона през тази година и дори да повлияе на американското правителство да предприеме мерки относно конфликтната област.


I Love NY

Мисля, че няма да сбъркаме, ако кажем, че рекламната тениска "I Love NY" (Аз обичам Ню Йорк) е една от най-известните тениски в света, но малцина знаят, че са проектирани като част от туристическа кампания на Голямата ябълка. През 1977 г. Държавният департамент на Ню Йорк се свърза с рекламната агенция Уелс Рич Грийн, за да проектира кампанията, а логото се създава от дизайнера Милтън Глазър. Мислейки, че кампанията ще трае само няколко месеца, Милтън решава да свърши работата безплатно - поглеждайки назад, май не е била най-добрата му идея. Нека това да бъде урок за всички ни. Излишно е да се каже, че символът, е представен в повече филми и известни личности, отколкото от всяко друго модно облекло. Добре, де! - Може би след ботушите UGG.


The Ramones

Не става въпрос за дали е правилно или не, да носите тениската на група, за която дори не сте чували, а защото всичко се свежда до добър дизайн. Логото е създадено от художествения координатор на групата, Артуро Вега, който отново преобразува президентския печат на САЩ като лого на пънк група с цел да пусне групата в ролята на най-голямата американска група. 


Under Armour “I will what I want” 

Независимата агенция Droga5 пусна през 2016 второто лице на "Аз искам това, което искам" на събитие, посветено на знаменитости в Ню Йорк, за което те отпечатаха привлекателния лозунг върху рекламните си тениски. Маркетинговата кампания се състои от въздействащите истории на пет жени, включително и тази на супермодела Giselle Bündchen.


#LikeAGirl

Марките на женските продукти имат известност, че идват с реклами, които са "далеч от действителността", но винаги са готови да  оспорят това с кампанията #LikeAGirl, която има за цел да разсее стереотипите за това, какво момичетата могат и не могат да направят. Макар че субектът може да се чувства така, както е бил направен преди, марката не успява да я разкаже с много сърце.


Straight out of Compton

Universal Pictures и Beats (да, тези със слушалките) обединиха усилията си да популяризират филма Straight Out of Compton. Филмът е документален и разказва за живота на хип-хоп легендата д-р Дре. Началото бе сложено в социалните мрежи с лозунга "Straight out of ...", който прикани потребителите да го адаптират към собствената си история. Излишно е да споменавам, че стана много успешен и се превърна в един от най-популярните мемоари за годината.


Заключение

Благодарение на разнообразието, лесното производство и ниските разходи, рекламните тениски могат да бъдат чудесно средство за маркетингова кампания. Да не говорим, че ако облеклата са привлекателни и с добро качество, те ще се носят по пътя на кампанията, удължавайки живота на посланието. Чувал съм да казвате и няма да лъжа, че тениските са често използван начин за рекламиране, но това не означава, че н бе може да бъде оригинален. Помислете за кампанията на Кока Кола. Беше масивна и скъпа, но идеята все още си остава доста простичка. Това показва, че с малко въображение може да се създадат най-яките неща.